piątek, 4 kwietnia 2014

CIEMNE NALEŚNIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ



Szybciutkie i bardzo proste w wykonaniu, a jakie pyszne! Coś dla prawdziwych łakomczuchów :)
Każdy może sobie je zrobić na swój ulubiony sposób -  z owocami, dżemem, polewą toffi, czy tak jak ja - z polewą czekoladową. Moje dzieci wybrały prostszą wersję naleśnika - zwinięty w rulon z nutellą. Robiąc naleśniki zawsze odmierzam składniki na oko. Ciasto powinno być dość płynne, tak żeby łatwo rozlewało się po patelni.


Potrzebne:
ok 1,5 szklanki mąki
ok pół szklanki cukru
2 jajka
ok 3/4 szklanki mleka
1,5 łyżki kakako
duża śmietana 30% - do ubicia

1. W głębokiej misce mieszamy roztrzepujemy jajka











2. Dodajemy resztę składników ( oczywiście bez śmietany :) ) i dobrze mieszamy ze sobą. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka albo mąki, w zależności od gęstości ciasta. Ciasto ma być dość płynne i lejące się









3. Smażymy naleśniki na małej ilości oleju












4. Ubijamy śmietanę, możemy ewentualnie dodać śmietan fix na koniec, żeby śmietana była sztywniejsza










5. Smarujemy śmietaną naleśniki, składamy w trójkąty i dekorujemy 













Smacznego!


2 komentarze:

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *