niedziela, 13 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA



Danie wymyślone na szybko, ze względu na sporą ilość ziemniaków, które jeszcze chwila i do niczego już by się nie nadawały... Podobnie brokuły, więc również je uwzględniłam w tym przepisie. Mój eksperyment okazał się hitem, wszyscy się zajadaliśmy, a danie to na pewno będzie często się pojawiało na naszym stole :)

Potrzebne:
ok 15 średnich ziemniaków
brokuł
ok 3 garści startego sera żółty
duża śmietana 18%
1 cebula
1/3 kostki masła
3-4 garści płatków kukurydzianych
sól
pieprz

1. W osolonej wodzie gotujemy brokuła













2. Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki albo w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
3. W miseczce mieszamy 2/3 sera żółtego ze śmietaną
4. Do formy do pieczenia wrzucamy ugotowane warzywa i mieszamy dokładnie  ze śmietaną i serem. Można teraz jeszcze doprawić danie solą i pieprzem
5. Wierzch posypujemy serem żółtym
6. Kruszymy płatki kukurydziane i posypujemy górę zapiekanki. Polewamy masłem roztopionym w mikrofalówce lub garnuszku
7. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 min do zarumienienia wierzchu zapiekanki













Smacznego!

1 komentarz:

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *