Super pyszne, miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady, których cena w kawiarniach jest wygórowana (od 3zł za jedno ciasteczko), można sobie samemu przyrządzić w domu i to w większej ilości. Mój mąż potrafi zjeść nawet z 8 naraz, sama pewnie też bym tyle mogła, jednak u mnie górę bierze rozsądek dietetyczny ;)
Masę na ciastka można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, albo nawet o wiele wcześniej i zamrozić.
Z podanych proporcji wychodzi ok 30 ciastek o średnicy ok7cm.
Po przygotowaniu ciastka należy trzymać w szczelnym pudełku albo woreczku, inaczej ciastka stwardnieją, co nie odejmuje walorów smakowych tylko ciężej je się gryzie.
Potrzebne:
2 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki cukru białego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
170 gram roztopionego masła
1 łyżka olejku waniliowego
1 jajko
1 żółtko
300 gram czekolady
2. W misce miksujemy roztopione masło razem z cukrem
białym i brązowym, aż się ładnie połączą
3. Dodajemy olejek waniliowy,
całe jajko i żółtko, i miksujemy do uzyskania lekkiej i kremowej masy
4. Małymi porcjami wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z sola i proszkiem do
pieczenia. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników
5. Czekoladę kroimy na kawałki
6. Do masy wsypujemy
kawałki czekolady i za pomocą szpatułki albo łyżki mieszamy je ze sobą
7. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni. Ciasto wykładamy na
blachy wyłożone papierem do pieczenia - łyżka kładziemy kulki ciasta (
pod wpływem ciepła "opadną" one i się spłaszczą ). Zachowujemy
odpowiedni odstęp pomiędzy kulkami tak - gotowe ciastko będzie miało
około 7cm średnicy
8. Pieczemy ok 15-17min, aż ciastka się lekko zarumienią na brzegach. Mogą wyglądać na niedopieczone, ale zaufajcie mi
i nie trzymajcie ich dłużej w piekarniku. Wyjmujemy blachę z piekarnika
i po jakichś 10 min zdejmujemy z niej ciastka i od razu zamykamy w szczelnym pojemnik. Trzeba tak upiec kilka blach kolejno po sobie
Uwielbiam <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń