poniedziałek, 12 stycznia 2015

PĄCZKI Z NADZIENIEM


Pyszne pączki, łatwe do zrobienia, w sam raz na zbliżający się tłusty czwartek. Można je zrobić w wersji z nadzieniem bądź bez, można też zrobić małe pączuszki dla dzieci. Są o wiele lepsze od sklepowych i naprawdę warto poświęcić im trochę czasu. Wierzch można posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem i posypką. Ja wybrałam lukier i zrobiłam go podobnie jak w tym przepisie na BUŁECZKI CYNAMONOWE.
Część moich pączków nadziałam dżemem malinowym, a reszty porcji ciasta zrobiłam małe kulki na małe pączki bez nadzienia dla dzieci.
Wyszło mi 12 dość sporych pączków z nadzieniem i 12 małych pączków.

Zapraszam do spróbowania i dzielenia się opiniami:)


Potrzebne:
- 1 jajko
- szklanka ciepłego mleka
- 1/3 szklanki wody
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka suchych drożdży (1 saszetka 7g)
 - 3 łyżki margaryny
- dowolny dżem ok 0,5 szklanki
- olej do smażenia ok 1,5 litra (zależy od naczynia w jakim się smaży)

1. Jajko roztrzepujemy widelcem













 2. Miksujemy wszystkie składniki - oprócz margaryny- w mikserze na wolnych obrotach przez 10min, najlepiej użyć mieszadła do ciast drożdżowych. Co jakiś czas szpatułką zgarniamy ciasto z brzegów miski









3. Roztapiamy margarynę













4. Dodajemy roztopioną margarynę i miksujemy przez kolejne 5min na wolnych obrotach












5. Przekładamy ciasto do wysmarowanej margaryną miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do podwojenia objętości, na ok godzinę, półtorej.









6. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, zagniatamy, rozwałkowujemy i zostawiamy tak na 10min











7. Po upływie 10min ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok 5mm. wycinamy kółka o średnicy ok 8cm. Na połowę kółek nakładamy po pół łyżeczki dżemu










8. Kółka bez nadzienia zwilżamy dobrze wodą na brzegach i przykrywamy nimi kółka z dżemem, a następnie palcami dokładnie je ze sobą sklejamy - jest to ważne, żeby były dobrze sklejone ponieważ inaczej później, podczas smażenia dżem może wypłynąć i olej będzie pryskał.
Pączki przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45min




9. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, lub w innym naczyniu do smażenia, do temperatury 175stopni. Gdy olej osiągnie tą temperaturę wkładamy do niego po 2-3 pączki i smażymy przez ok 3 min, w połowie obracając je na drugą stronę, tak aby były złocisto-brązowe ( małe pączki będą smażyć się krócej). Wykładamy pączki na ręczniki papierowe w celu odsączenia ich z oleju





10. Pączki dekorujemy według uznania














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *