Tarta zrobiona na specjalne życzenie męża, któremu zatęskniło się za tym przysmakiem z dzieciństwa... Pewnego dnia po prostu przyniósł mi do domu opakowanie borówek amerykańskich i poprosił, żebym zrobiła mu tartę. Lubię eksperymentować i sama byłam ciekawa jak taka tarta może smakować, wiec nie mogłam mu odmówić. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu, gdyż jest bardzo prosty i szybki, a zachwyca smakiem i wyglądem.
Wykorzystałam przepis na ciasto na tartę na słodko, ale można też użyć gotowego.
Potrzebne:
1/4 szklanki mąki pszennej
trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
ok 3 szklanki borówek amerykańskich
0/5 łyżki soku z cytryny albo limonki
łyżka masła ( ale nie jest konieczna)
1. Gotowe ciasto na tartę rozwałkuj cienko
2. Wyłóż dno i boki formy do tarty ciastem, obetnij nadmiar - będzie na dekorację góry
3. W misce wymieszaj cukier z mąką i cynamonem, dosyp borówki i wymieszaj ponownie
4. Wyłóż borówki równomiernie na ciasto i posyp resztkami cukru z mąką z miski
5. Skrop sokiem z cytryny i połóż miejscami kawałki masła
6. Rozwałkuj pozostałe ciasto, powycinaj dowolne kształty, można użyć foremek
8. Brzegi tarty przykryj folią aluminiową, to uchroni je przed zbytnim przypaleniem się
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni przez 35-45 minut (folię z brzegów zdejmujemy po ok 20min). Ciasto będzie gotowe kiedy brzegi będą złocisto brązowe, albo gdy sok ze środka tarty zacznie bąbelkować
Smacznego!
Cudowna, taka intensywnie owocowa musiała smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńZ racji tego iż jestem mamą dwójki małych szkrabów, uwielbiam szybkie i smaczne przepisy : )
OdpowiedzUsuńKiedyś moja siostra zrobiła tartę z białą czekoladą i owocami. Przez tydzień stała w lodówce, bo była za słodka i nie wszystkim smakowała. Jestem ciekawa, czy istnieje smaczniejsza wersja takiego ciasta. Jeśli będziesz miała wolną chwilę, proszę, upiecz tartę z czekoladą :) Mam ochotę na coś w tym stylu, a nasz przepis jest troszkę niedopracowany... ;>
OdpowiedzUsuńLiczę na Twoją pomoc! :)
Pozdrawiam