Dzisiaj podaję przepis na ciasto do tarty. Można je wykorzystać do tart z kremami i owocami. Ja użyłam go np. do tarty z borówek amerykańskich. Ciasta wystarcza na formę do tarty o średnicy 24cm i zostaje jeszcze trochę na udekorowanie góry.
Potrzebne:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
110gram zimnego masła
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek zimnej wody
3. Dodaj masło i wyrabiaj ręcznie przez około 4minuty aż składniki się połączą i powstaną żółte grudki
4. Dodaj 4 łyżki wody i zagnieć do uzyskania jednolitej masy, którą można uformować w kulę. W razie potrzeby można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
5. Uformuj z ciast kulę, zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30min
Ja kruche niemal zawsze robię z jajkiem. Choć w sumie nie wiem, jaka to różnica... :)
OdpowiedzUsuń