poniedziałek, 29 września 2014

CIASTO NA TARTĘ (NA SŁODKO)


Dzisiaj podaję przepis na ciasto do tarty. Można je wykorzystać do tart z kremami i owocami. Ja użyłam go np. do tarty z borówek amerykańskich. Ciasta wystarcza na formę do tarty o średnicy 24cm i zostaje jeszcze trochę na udekorowanie góry.


Potrzebne:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
110gram zimnego masła
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek zimnej wody



1. Pokrój masło na mniejsze kawałki














2. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem













3. Dodaj masło i wyrabiaj ręcznie przez około 4minuty aż składniki się połączą i powstaną żółte grudki











4. Dodaj 4 łyżki wody i zagnieć do uzyskania jednolitej masy, którą można uformować w kulę. W razie potrzeby można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.










5. Uformuj z ciast kulę, zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30min

1 komentarz:

  1. Ja kruche niemal zawsze robię z jajkiem. Choć w sumie nie wiem, jaka to różnica... :)

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *