poniedziałek, 7 kwietnia 2014

SAŁATKA WIOSENNA



Bardzo lubię jak w sałatce jest coś co chrupie, dlatego też postanowiłam urozmaicić prostą zwykłą sałatkę grzankami czosnkowymi. Pierwszy raz jadłam je w sałatce podczas pobytu w Detroit, i pamiętam jakim miłym zaskoczeniem było dla mnie dodanie grzanek do warzyw. W Ameryce grzanki te nazywają się croutons. Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Żeby je zrobić wystarczy parę kromek chleba czy bułki (mogą być świeże albo już czerstwiejące), czosnek w proszku i roztopione masło.
Moją sałatkę zrobiłam z takich składników:


Potrzebne:
sałata rzymska
długi ogórek
duży pomidor
pęczek rzodkiewki
średnia cebula
4 kromki chleba
1/3 kostki masła
czosnek w proszku
oliwa z oliwek
sól

1. Chleb kroimy w kostkę, masło roztapiamy w mikrofalówce i mieszamy razem z 2 łyżkami czosnku w proszku










2. Wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok 10-15min ( do momentu zarumienienia i stwardnienia)









3. W tym czasie kroimy warzywa i mieszamy ze sobą











 
4. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, grzanki dodajemy na chwilę przed podaniem, żeby nie zdążyły nasiąknąć od np. pomidora











Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki a teraz znając taki łatwy przepis mogę się pofatygować i spróbować zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    http://likeaskyskyscraper.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak prosta sałatka. Zdrowo i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz tylko takie sałatki. Proste szybkie, bardzo smakowicie wyglądające no i kolorowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. też znam Kochana te grzanki w sałatce, ja zajadałam się taką z kolei w NY i też czasem w domu robię taką :)
    całuski

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *