środa, 7 maja 2014

PENNE Z KULKAMI SEROWYMI



To jedno z tych dań, które uwielbiam! Jakieś 3 lata temu, kiedy odwiedzaliśmy rodzinę mojego męża, zostaliśmy zaproszeni na włoski obiad i tam właśnie po raz pierwszy spróbowałam sosu pomidorowego z kulkami serowymi. Pychota! Pamiętam ten smak do dziś i bardzo lubię to danie przyrządzać w domu. Moje  dzieci tych kulek serowych nie tykają, bo ciężko jest je przekonać do spróbowania czegoś czego nie znają, ale to nawet lepiej bo więcej zostaje dla mnie ;)
Mój mąż z makaronów najbardziej lubi penne, więc najczęściej je wykorzystuje, ale przepis ten można zrobić równie dobrze z makaronem spaghetti czy w jakimś innym waszym ulubionym kształcie. Dla mnie najważniejsze jest, żeby makaron był ugotowany al dente. Nie ma nic gorszego jak rozgotowany makaron! Sos dobrze jest trzymać na małym ogniu przez przynajmniej 30 min, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. Jeśli jednak wam się spieszy można to ewentualnie skrócić do 15min, też będzie dobre :) 
W ostatnią niedzielę zaprosiliśmy na obiad znajomych, więc wykorzystałam ta okazję, żeby przygotować to danie. Mąż nawet się przyłączył do gotowania i sam zrobił sałatkę - wyszła całkiem dobra, mimo że to tylko sałata z pomidorem, ale udało mu się ją dobrze doprawić.
Znajomym chyba bardzo smakowało ponieważ każdy wziął po 2 dokładki, a nawet zabrali w kontenerku porcję na następny dzień do pracy.
Szczerze polecam spróbować i koniecznie dajcie znać czy wam smakowało :)

Najpierw składniki na sam makaron z sosem, a poniżej składniki na kulki serowe.
Sosu z poniższych ilości składników spokojnie wystarczy na 2 paczki makaronu.




Sos - Potrzebne:
 makaron
2 łyżki masła
6 ząbków czosnku
średnia cebula
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 puszki krojonych pomidorów z bazylią
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki oregano
1,5 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz wedle uznania



 Kulki serowe - Potrzebne:
2 garście startego parmezanu
2 garście bułki tartej
duże jajko


1. W głębokiej patelni na roztopionym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem

2. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez ok minutę

3. Dodajemy 2 puszki pomidorów, oliwę z oliwek, przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu - najlepiej co najmniej 30min

4. Przygotowujemy kulki serowe - w miseczce do roztrzepanego jajka dodajemy stopniowo tarty parmezan i bułkę tarta -  ugniatamy ręką, tak aby składniki się połączyły tworząc zwartą kulę

5. Robimy małe kulki

6. Serowe kulki wrzucamy do sosu pomidorowego i dusimy przez przynajmniej 5 min - im dłużej tym lepiej

7. Ugotowany makaron łączymy z sosem z kulkami














Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pyszności! mmm te serowe kulki... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wygląda mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie dzisiaj kupiłam penne z mąki razowej, koniecznie muszę zrobić z tymi Twoimi serowymi kulkami
    całuski

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *