środa, 19 lutego 2014

UDKA KURCZAKA Z DOMOWYMI FRYTKAMI




Prawie każdy lubi kurczaka, a takie pieczone udka są mało pracochłonne i bardzo łatwe w przygotowaniu, nawet dziecko by je mogło przyrządzić - oczywiście oprócz czynności związanych z piekarnikiem :)
A kto czasami nie lubi zjeść takich prawdziwych domowych frytek z pokrojonych ziemniaków? Mi się one kojarzą z dzieciństwem i babcią, która kiedyś nam je przyrządzała..
Dla takiego dania warto poczekać te godzinę, półtorej, kiedy to udka siedzą w piekarniku.

Potrzebne:
8 udek z kurczaka
2 kostki bulionowe warzywne
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki suszonego tymianku

ziemniaki
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
sól
pieprz
jakiekolwiek inne przyprawy jakie się lubi

Udka kurczaka:
1. Udka kurczaka myjemy i układamy w wysokiej formie do pieczenia
 
2. W kubeczku mieszamy wszystkie przyprawy i posypujemy nimi udka z obu stron
 
3. Kostki bulionowe łamiemy na kilka kawałków i wkładamy między udka. Możemy teraz wstawić tak przyprawione udka do lodówki na jakieś 2 godziny, ale nie jest to konieczne










4. Do formy nalewamy wodę, tak aby zakryła udka mniej więcej do 3/4












5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, przez ok 1,5godziny - do momentu kiedy mięso będzie łatwo odchodzić od kości












Frytki:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki
 
2. W kubku mieszamy roztopione masło z oliwą i przyprawami
 
3. W dużej misce mieszamy ziemniaki z zawartością kubka
 
4. Wysypujemy na tackę piekarnika, wcześniej wyłożoną szczelnie papierem do pieczenia
 
5. Pieczemy ok 30 min, aż frytki będą miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz

 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Naprawdę, wyszło bardzo dobre, ale z jednym się nie zgodzę - dzieci też mogą to zrobić (w całości) :)

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *