wtorek, 25 lutego 2014

ZUPA KOPERKOWA Z LANYMI KLUSKAMI


Jedna z ulubionych zup mojego Adasia, której potrafi pochłonąć nawet 3 miski naraz :) a jest to wyczyn wielki, gdyż Adaś jest strasznym niejadkiem, zwłaszcza jeśli chodzi o obiady.
Zupka jest bardzo szybka i mało-składnikowa, przez co robi się ja dosłownie w 5 min.


Potrzebne:
pęczek koperku
kostka bulionu warzywnego
łyżka masła
małe opakowanie śmietany 18%
2 jajka
ok 6 łyżek mąki
woda
sól 
pieprz

Kluski:
1. Robimy lane kluski: do wysokiego kubka wbijamy 2 jajka i rozbijamy je widelcem
  
2. Dosypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy, dolewamy łyżeczkę wody, mieszamy, znowu 3 łyżki mąki i znowu ewentualnie trochę wody - konsystencja ma być gęsta, ale taka, żeby ciągle mogła spływać z widelca















Zupa:
1. Doprowadzamy do wrzątku ok 1,5 l wody i rozpuszczamy kostkę bulionu
 
2. Wrzucamy pokrojony koperek i łyżkę masła, gotujemy przez 3 min

3. Do wysokiego naczynia wlewamy ok 3/4 opakowania śmietany i dolewamy 1 chochlę zupy, mieszamy, tak aby śmietana się rozpuściła














4. Na gotującą się zupę powoli wylewamy kluski
z kubka, ruszając nim tak, żeby rozprowadziły się po całej zupie, a nie w jednym miejscu

5.  Gotujemy, aż wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię








6. Zdejmujemy z ognia, dolewamy zaczyn ze śmietany, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *