Ciasto powstało ze względu na pozostałą maślankę w mojej lodówce, której nie chciałam wyrzucać. Była to dobra decyzja, ponieważ ciasto wyszło przepyszne, trochę mokre, czyli takie jakie lubię najbardziej. Jabłka i cynamon to znane dobre połączenie, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 28cm.
Potrzebne:
5 średnich jabłek
2 jajka
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
110gram miękkiego masła
10ml olejku waniliowego
1 szklanka maślanki
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól i odstawiamy na bok
2. Ubijamy masło z cukrem przez ok 2 min
3. Dodajemy jajka i olejek waniliowy i dobrze miksujemy
4. Powoli po trochu dodajemy na zmianę mąkę i maślankę, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
5. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki
6. Wylewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy jeszcze cynamonem oraz ewentualnie odrobiną brązowego cukru
Smacznego!
Czy mogę zamiast maslanki dodać smietane?
OdpowiedzUsuńtak, myślę że maślankę spokojnie można zastąpić kwaśną śmietaną, albo jogurtem naturalnym
Usuńnarobiłaś mi ochoty na takie pieczenie, wygląda na bardzo smaczne i mokre, a ja właśnie takie lubię :)
OdpowiedzUsuńcałuski
Czy musze dodac olejek waniliowy?
OdpowiedzUsuńNie trzeba,będzie wtedy po prostu bez aromatu waniliowego ale w smaku nie wiele sie zmieni
UsuńWitam czy zamiast maślanki mogę dodać mleko ? z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyślę, że jeśli nie masz maślanki to lepiej niż mleka użyć kwaśniej śmietany albo jogurtu naturalnego. A jeśli już musisz użyć mleka to myślę, że też wyjdzie dobre. Na pewno będzie jadalne:) daj znać co wyszło - jeśli zrobisz z mlekiem:)
Usuń