czwartek, 10 kwietnia 2014

CIASTO Z JABŁKAMI I CYNAMONEM



Ciasto powstało ze względu na pozostałą maślankę w mojej lodówce, której nie chciałam wyrzucać. Była to dobra decyzja, ponieważ ciasto wyszło przepyszne, trochę mokre, czyli takie jakie lubię najbardziej. Jabłka i cynamon to znane dobre połączenie, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 28cm.

Potrzebne:
5 średnich jabłek
2 jajka
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
110gram miękkiego masła
10ml olejku waniliowego
1 szklanka maślanki
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól i odstawiamy na bok











2. Ubijamy masło z cukrem przez ok 2 min













3. Dodajemy jajka i olejek waniliowy i dobrze miksujemy












4. Powoli po trochu dodajemy na zmianę mąkę i maślankę, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji











5. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki
6. Wylewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy jeszcze cynamonem oraz ewentualnie odrobiną brązowego cukru











8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 205stopni przez ok 40min - do suchego patyczka
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Czy mogę zamiast maslanki dodać smietane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, myślę że maślankę spokojnie można zastąpić kwaśną śmietaną, albo jogurtem naturalnym

      Usuń
  2. narobiłaś mi ochoty na takie pieczenie, wygląda na bardzo smaczne i mokre, a ja właśnie takie lubię :)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy musze dodac olejek waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba,będzie wtedy po prostu bez aromatu waniliowego ale w smaku nie wiele sie zmieni

      Usuń
  4. Witam czy zamiast maślanki mogę dodać mleko ? z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli nie masz maślanki to lepiej niż mleka użyć kwaśniej śmietany albo jogurtu naturalnego. A jeśli już musisz użyć mleka to myślę, że też wyjdzie dobre. Na pewno będzie jadalne:) daj znać co wyszło - jeśli zrobisz z mlekiem:)

      Usuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *