sobota, 1 marca 2014

JABŁKOWE PLACUSZKI


Pyszne placuszki, kiedy ma się ochotę na coś ciepłego i słodkiego, chociaż równie dobrze smakują na zimno. Jedno z tych dań, do wykonania których wystarczy wrzucić składniki do jednej miski i zmiksować. Tutaj nigdy nie odmierzam proporcji mąki czy mleka, wszystko robię na oko.

Potrzebne:
4 średnie jabłka
1 jajko
ok 2/3 szklanki mleka
ok szklanka mąki
ok 2/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia


1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach

2. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być gęsta, ale ciągle spływająca z łyżki

3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wylewamy 4 placuszki








 4. Placuszki przewracamy na drugą stronę, gdy się lekko zarumienią









5. Zdejmujemy placki i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *