sobota, 3 maja 2014

SMAŻONE BANANY I JABŁKA



U mnie znowu bananowo! ( i jabłkowo ;) Tym razem miałam wielką ochotę na banany smażone w cieście i przy okazji postanowiłam też zrobić tak jabłka. Dawno temu, zawsze kiedy zamawialiśmy sushi do domu z takiej jednej restauracji, dostawaliśmy za darmo banany i jabłka w cieście na deser. Było to bardzo miłe z ich strony, no i skuteczne w zachęcaniu nas do częstszego zamawiania. Jednak po jakimś czasie kilka razy zdarzyło im się zepsuć nasze zamówienie - a dokładniej moje avocado było bardzo twarde, mimo że zawsze ich prosiliśmy, aby się upewnili, że jest miękkie. No i tym sposobem, przestaliśmy od nich zamawiać i znaleźliśmy inną restaurację - bardzo dobra tylko, że nie oferują takich deserków. W końcu zapomniałam całkiem o tym przysmaku, aż wczoraj mi się przypomniał i postanowiłam sama go zrobić w domu :) Wyszło super i teraz na pewno będę to robić częściej. Moje banany i jabłka posypałam sobie cukrem pudrem, ale można też użyć np. płynnego miodu, sosu czekoladowego albo toffi. Można posypać wiórkami kokosowymi, można podać jako dodatek do lodów. Co kto lubi:) A Wy z czym byście je najchętniej zjedli?



Potrzebne:
1 szklanka mąki
2 jajka
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cynamonu
2 -3 banany
2 jabłka
olej do smażenia

1. Ubijamy jajka z mlekiem i olejem

2. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon, i dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka

3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki, banany obieramy, przekrawamy na pół i wzdłuż

4. W głębokiej patelni rozgrzewamy sporo oleju ( tyle, żeby zakryło później położone w nim banany i jabłka ). Owoce równomiernie zamaczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z każdej strony ok minutę -  tak aby ciasto się zarumieniło. W przypadku twardszych jabłek trzeba trochę zmniejszyć ogień i smażyć trochę dłużej, aby zrobiły się miękkie w środku.

5. Usmażone owoce wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby zdjąć nadmiar tłuszczu, a potem podajemy z ulubionymi dodatkami













Smacznego!


1 komentarz:

  1. świetnie, jabłka w cieście znam i czasem robię, ale te banany....mniam, będą i u mnie :)
    całuski

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *