Pyszny ciepły biały chlebek.. kto takiego nie lubi? Mi kojarzy się z dzieciństwem, kiedy podczas pobytów u babci, jeździliśmy na wieś i dostawaliśmy taki jeszcze gorący bochenek chleba. Jego połowa znikała jeszcze w samochodzie w drodze powrotnej do domu.
Zrobienie chleba zawsze wydawało mi się czymś trudnym i przede wszystkim wymagającym sporej pracy. Przeszukując ostatnio internet natrafiłam na kilka przepisów na chleby i stwierdziłam, że może wcale nie jest to takie trudne. W wolnej chwili wyjęłam potrzebne składniki i spróbowałam zrobić własny pszenny chlebek. Pracy przy tym tak naprawdę nie ma prawie wcale :) Trzeba tylko cierpliwie czekać aż chlebek urośnie wystarczająco, żeby można było go wstawić do piekarnika.
Zachęcam was do spróbowania, a potem smakowania :) Jak dla mnie najlepszy jest z samym masełkiem :)
Potrzebne:
500gram mąki
20gram miękkiego masła
7gram suchych drożdzy
100ml ciepłego mleka
210ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1. Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól i mieszamy je ze sobą
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ( może być ręcznie albo mikserem). Ciasto ma być gładkie i miękkie, dobrze wyrobione.
3. Przykrywamy miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia przez ok 1,5-2godz, aż podwoi swoją objętość
4. Walimy pięścią w wyrośnięte ciasto, aby je odgazować

6. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia przez 30min
7. Górę bochenka nakrawamy nożem i posypujemy mąką
8. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230stopni na 10min. Potem zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez 20min
9. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smacznego!
Kaśka, wielka jesteś, jak on smakowicie wygląda, nie mam w domu drożdży bo bym zaraz też machnęła :)
OdpowiedzUsuńOdkrylam Twojego bloga przypadkiem szukajac przepisu na muffiny bananowe dla mojej corki i meza. Tak mnie wzielo ze muffiny upieczone ( sa pyszne) a ciasto na chleb rosnie. Pierwszy raz robilam cos z drozdzami ale cos czuje ze nie ostatni. Bede zagladac regularnie. Dziekuje i pozdrawiam z Kanady :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i polecam się na przyszłość:)
UsuńWitam :) masło dodać do mąki takie twarde? A co zrobić z mlekiem i wodą? Zaczyn z drożdżami? Czy też po prostu wlać i już? :) muffiny bananowe są pyszne :) Pozdrawiam. Ola
UsuńWitam:) Masło musi być miękkie, nie takie prosto z lodówki, więc najlepiej je sobie wyjąc z 2 godziny wcześniej. Nie robi się żadnego zaczynu, tylko wszystko razem miesza z mąka - używam suchych drożdży, takich w proszku. W tym cały urok tego chlebka, że szybko się go robi:) Wszystko razem do miski i miksujemy, a dopiero potem czekamy aż wyrośnie.
UsuńCieszę się, że muffiny smakują:) pozdrawiam
Dziękuję bardzo. Dzisiaj będzie chleb pieczony. Zaraz zrobię ciasto i niech rośnie :) dam znać jak wyszedł. Ola
OdpowiedzUsuńsuper! życzę smacznego i czekam z niecierpliwością na Twoją opinię :)
UsuńChleb po upieczeniu wygląda obłędnie :) stygnie, ale nie wiem, czy dam radę czekać aż wystygnie :) ps.można tu dodać zdjęcie? :)
OdpowiedzUsuńja mój zjadłam jeszcze ciepły:) zdjęcia chyba niestety nie można dodać :(
UsuńCzy można dodać świeże drożdże??
OdpowiedzUsuń