Jak już pewnie wiecie, bardzo lubię dania na ostro, tak więc tym razem przedstawiam wam sos do makaronów przygotowany z papryczką habanero. Habanero to gatunek bardzo ostrej papryki, wygląda niepozornie, ale naprawdę daje popalić.. wystarczy jedna na sos przygotowany z dwóch puszek pomidorów. I ostrzegam też, że trzeba ja kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż może poparzyć nam skórę rąk, jeszcze gorzej by było jakbyśmy wsadzili sobie taki "brudny" palec do oka. Ja, pierwszy raz jak ją kroiłam, nie pomyślałam o tym, żeby zabezpieczyć ręce, to później przez kilka godzin miałam poparzone palce, a ból się nasilał np w cieplej wodzie. Tak wiec uważajcie :)
Papryczkę dodajemy do sosu na końcu, więc zawsze można, przed jej dodaniem, odlać trochę sosu do miseczki dla dzieci, żeby miały one wersję łagodną.
Z podanych ilości składników wychodzi bardzo dużo makaronu, nam zawsze zostaje na drugi dzień - mąż bierze sobie do pracy, a ja nie muszę już gotować obiadu tego dnia:)
Podstawowe składniki sosu:
Potrzebne:
makaron penne 500gram
2 puszki krojonych pomidorów w puszce , bez skórki i z bazylią
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka habanero
oliwa z oliwek
sól
pieprz
parmezan do posypania
1. Gotujemy makaron i w międzyczasie przygotowujemy sos
2. Kroimy na małe kawałki cebulę, papryczkę i obieramy ząbki czosnku
3. W głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę
4. Gy cebulka i czosnek się zarumienia, dodajemy 2 puszki pomidorów i mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem i na małym ogniu gotujemy przez ok 5min
5. (Odkładamy trochę sosu dla dzieci na bok) Dodajemy pokrojona papryczkę do sosu, najlepiej najpierw połowę tego co mamy i sprawdzamy ostrość sosu. Wedle uznania dodajemy więcej papryczki lub zostawiamy sos w spokoju :)
6. Mieszamy ugotowany makaron penne z sosem i podajemy posypane tartym parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz