sobota, 22 marca 2014

LAZANIA MEKSYKAŃSKA



Przepis ten wymyśliłam jakiś czas temu, kiedy zobaczyłam w szafce pudełko makaronu do lazanii, i szukałam pomysłu na zrobienie czegoś innego niż tradycyjna warzywna lazania. Padło na wykorzystanie składników, które razem mogłyby stworzyć coś ala meksykańskie danie. Dzisiaj wykorzystałam:

Potrzebne:
przecier pomidorowy
śmietana 18%
makaron do lazanii
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
3 średnie pomidory
szczypiorek
ser żółty (ja mieszam edamski z mimolette)
papryczki jalapeno w słoiku

1. Przygotowujemy sos, mieszając w rondelku przecier pomidorowy z ok 3 łyżkami śmietany, gotujemy przez minutkę, doprawiamy solą i pieprzem










2. Dno naczynia w którym będziemy piec lazanie, smarujemy sosem i wykładamy płatami lazanii












3. Smarujemy płaty lazanii sosem














4. Wykładamy wymieszaną kukurydzę z fasolką













5. Posypujemy startym serem żółtym











 


 6. Przykrywamy płatami lazanii i smarujemy sosem











 

7. Wykładamy pokrojone pomidory wymieszane z pokrojonym szczypiorkiem, robimy kleksy ze śmietany












 8. Posypujemy startym serem










 



9. Przykrywamy płatami lazanii i smarujemy sosem












10. Posypujemy startym serem żółtym i wykładamy papryczkami jalapeno












11. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok 30 min, aż makaron zmięknie













Smacznego!

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda

    Zapraszam na konkurs
    https://www.facebook.com/kobietaXnieidealna/photos/a.141605242701358.1073741828.116259361902613/221460844715797/?type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie inspirujące przepisy, na pewno coś takiego wymaszczę :)

    całuski

    http://szminkawszpilkach.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. co robisz że lazania się nie rozlatuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staram się, żeby forma do pieczenia była dobrze wypełniona płatami lazanii. Ser kładziony na każdą warstwę warzyw też wszystko skleja ze sobą. No i oczywiście do wyjmowania używam szerokiej łopatki i upewniam się, że kawałek został dobrze wykrojony z całości.

      Usuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *