Już dawno temu odkryłam bananofee, pyszne deser łączący w sobie banany i karmel, który można jeszcze ozdobić bitą śmietaną. Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni i zmieniać przepisy po swojemu, dzisiaj postanowiłam go trochę odmienić i dodałam na wierzch warstwę czekolady... wyszło przepysznie, razem z mężem stwierdziliśmy, że smakuje lepiej niż oryginalne bananofee :) Tak więc zapraszam do próbowania mojej wersji. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i dziecinnie proste :)
Potrzebne:
200gram herbatników
200gram miękkiego masła
2 banany
puszka masy karmelowej
czekolada mleczna i gorzka
1. Mielimy herbatniki w blenderze (można ręcznie rozkruszyć)
2. W misce ugniatamy ręką zmielone herbatniki z ok 3/4 kostki masła, tak żeby się dobrze ze sobą połączyły
3. Wykładamy ciastem formę do tarty
4. Pieczemy ok 10min w piekarniku rozgrzanym do 180stopni
5. W czasie kiedy ciasto się piecze, czekoladę razem z 1/4 kostki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej
6. Na ciasto wykładamy pokrojonego w plasterki banana
7. Przykrywamy karmelem
8. Na wierzch rozsmarowujemy rozpuszczoną czekoladę i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę, żeby czekolada zastygła
Smacznego!
super, muszę wypróbować, bo wszystkie składniki bardzo przeze mnie są lubiane, już wiem, że to będzie pychotka :)
OdpowiedzUsuń