Przepis ten wymyśliłam jakiś czas temu, kiedy zobaczyłam w szafce pudełko makaronu do lazanii, i szukałam pomysłu na zrobienie czegoś innego niż tradycyjna warzywna lazania. Padło na wykorzystanie składników, które razem mogłyby stworzyć coś ala meksykańskie danie. Dzisiaj wykorzystałam:
Potrzebne:
przecier pomidorowy
śmietana 18%
makaron do lazanii
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
3 średnie pomidory
szczypiorek
ser żółty (ja mieszam edamski z mimolette)
papryczki jalapeno w słoiku
1. Przygotowujemy sos, mieszając w rondelku przecier pomidorowy z ok 3 łyżkami śmietany, gotujemy przez minutkę, doprawiamy solą i pieprzem
2. Dno naczynia w którym będziemy piec lazanie, smarujemy sosem i wykładamy płatami lazanii
3. Smarujemy płaty lazanii sosem
4. Wykładamy wymieszaną kukurydzę z fasolką
5. Posypujemy startym serem żółtym
6. Przykrywamy płatami lazanii i smarujemy sosem
7. Wykładamy pokrojone pomidory wymieszane z pokrojonym szczypiorkiem, robimy kleksy ze śmietany
8. Posypujemy startym serem
9. Przykrywamy płatami lazanii i smarujemy sosem
10. Posypujemy startym serem żółtym i wykładamy papryczkami jalapeno
11. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok 30 min, aż makaron zmięknie
Smacznego!
Smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs
https://www.facebook.com/kobietaXnieidealna/photos/a.141605242701358.1073741828.116259361902613/221460844715797/?type=1&theater
uwielbiam takie inspirujące przepisy, na pewno coś takiego wymaszczę :)
OdpowiedzUsuńcałuski
http://szminkawszpilkach.blogspot.com/
co robisz że lazania się nie rozlatuje?
OdpowiedzUsuńZawsze staram się, żeby forma do pieczenia była dobrze wypełniona płatami lazanii. Ser kładziony na każdą warstwę warzyw też wszystko skleja ze sobą. No i oczywiście do wyjmowania używam szerokiej łopatki i upewniam się, że kawałek został dobrze wykrojony z całości.
Usuń