poniedziałek, 31 marca 2014

CHICKEN STRIPS






 
Danie zrobione specjalnie dla męża i dzieci:) Ja mięsa nie jem, więc tego wieczoru skończyłam z samymi ziemniakami ;) Mi to nie przeszkadza, nie chciało mi się robić czegoś tylko dla siebie.
Jak kupujemy piersi z kurczaka, to zazwyczaj kończy się na przygotowaniu przeze mnie PIERSI KURCZAKA Z FASOLKĄ W SEZAMIE. Dzisiaj chciałam zrobić coś zupełnie innego i postawiłam na trochę fajniejszą wersję kotleta z kurczaka.
Moje dzieci wprost rzuciły się na tego kurczaka! Starszy Adaś zjadł aż 4 duże kawałki - co dla niego, jako niejadka, jest dużym wyczynem - bez moich próśb i kłócenia się o każdy kawałek kolacji.. Sam brał dokładki, aż myślałam, że może za mało zrobiłam. Polecam wszystkim!

Potrzebne:
2 piersi kurczaka
2 jajka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz

1. Umytego kurczaka tłuczemy pod folią spożywczą, tak żeby miał ok 1,5cm grubości. Używamy płaskiego tłuczka

2. Kroimy kurczaka na pasy ok 2,5 cm szerokości. Solimy i pieprzymy z każdej strony

3. Do osobnych misek wsypujemy mąkę, bułkę tartą wymieszaną z połową łyżeczki soli, i 2 jajka rozmłucone

 
4. Każdy kawałek kurczaka maczamy z każdej strony najpierw w mące, potem w jajku ( trzymamy nad miską, żeby nadmiar jajka spłynął spowrotem do miski) i na koniec w bułce tartej









5. Smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, aż się zarumieni z jednej strony, potem z drugiej i tak jeszcze około 2-3min




2 komentarze:

  1. właściwie klasyczna panierka, zawsze się sprawdza i zawsze mięsożercom smakuje, fajny pomysł z mięsem w paseczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smacznie to wygląda ;))

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *